25 juni 2015

Tankar om dygnsrytm...

Trots regn och svalt väder är det ändå ljust på kvällarna. De ljusa sommarkvällarna får mig att vilja vara vaken länge och njuta av att bara vara. Inte alltid så lätt när man ska jobba dagen efter, men det är så skönt att kunna få ta vara på ljuset. Å andra sidan är jag en obotlig nattuggla, så jag brukar ju ändå inte gå och lägga mig speciellt tidigt. Har alltid haft ett litet sömnbehov, men om jag ska tro nedanstående artikel som jag läste så bör jag ha ett större sömnbehov eftersom jag är vaken länge....
Jag kanske bara försöker lura mig själv! ;)

Än är det två veckor kvar till 1 veckas semester, sen jobb i fyra veckor innan jag får njuta av 3 veckors semester, varav 15 dagar ska tillbringas i Spanien. Längtar så oerhört efter att få vara ledig, att få följa min egen dygnsklocka som vill att jag går och lägger mig vid 01.30 på nätterna och sover till 08.30. Märker när jag är ledig att det är dessa tider som gäller. 

Tycker att det är spännande med våra olika dygnsrytmer, undrar vad det beror på att vi människor har så olika dygnsrytmer och sömnbehov? En del säger att det beror på vilken tid på dygnet man är född, är man född på kvällen så är man kvällsmänniska och morgonen morgonmänniska. Det stämmer på mig i alla fall, eftersom jag är född på kvällen, men jag tror definitivt att det måste vara något annat i vår kropp som styr det också.

Hittade en intressant artikel under Kostakuten som beskriver detta på nedanstående sätt:

"Finns det alltså en fysiologisk (men icke-patologisk) förklaring till morgontrötthet? Ja, svaret ligger i vår kropps egen dygnsrytm, eller cirkadisk rytm som det också kallas. Denna inbyggda 24 h klocka reglerar vårt mönster för sömn och födointag men påverkar också vår kroppstemperatur, hormonproduktion, hjärnans aktivitet och återuppbyggnad av celler. 
Denna klocka kan hos vissa människor vara felinställd så att den är mindre eller mer än de 24 h vi har på ett dygn. Det är alltså genetiskt betingat om man är kvällsmänniska eller morgonmänniska, även kallade "ugglor" resp "lärkor".  De som har en längre cirkadisk rytm får således ett behov av längre tid i vakenhet och längre tid i sömn än andra (ca 1/3 av kroppens dygnsklocka är avsatt för sömn och återhämtning). Detta gör att de ständigt förskjuter dygnet och är uppe längre på kvällen och sover längre på morgonen innan de orkar gå upp till skolan/arbetet en hel dag. Denna ständigt pågående förskjutning gör att de alltid upplevs som kvällspigga och morgontrötta. Dessa individer behöver ofta ta igen sömn på helger för att sova ikapp de förlorade timmar de ofta får om de jobbar vanliga arbetstider (eller studerar) innan allt börjar om igen på måndagen."

På Wikipedia står cirkadiska klockan förklarad på detta sätt: "Hos människan utgörs den cirkadiska klockan av dygnsrytmskärnan i hypotalamus, som reglerar utsöndringen av hormonfrisättande hormoner, och som reagerar på retinala ganglieceller, ett slags fotoreceptorer i ögat. Ljuset som når ögat kommer därför att inverka på nivåerna av flera peptider och hormoner, till exempel kortisol, prolaktin, tillväxthormon och melatonin. Genuttrycket hos flera gener styrs också av klockan, till exempel kan en del växter producera mer pigment på morgonen för att skydda sig mot solen."

Hur det än är så tänker jag bäst på kvällen, är mest kreativ på kvällen och kommer igång med projekt eller andra sysslor på kvällen, och vad det än beror på så är det svårt att ändra på.
Jag är en obotlig nattuggla!

Inga kommentarer :